Jika sebelum ini kisah nasi lemak ayam dara, nasi lemak pondan dan nasi lemak gay tular di laman sosial seluruh negara, kini nasi lemak Hello Kitty pula semakin mendapat perhatian warga laman sosial kerana keunikan nasi lemak yang berwarna merah jambu.

BACA: Lelaki Dedah Isi Sebenar Jendul Ikan Flowerhorn

Sumber dari Fb Mdm Ngoh Ediey

Walaupun ramai yang mempertikaikan warna nasi lemak tersebut, namun peniaga nasi lemak Hello Kitty berasal dari Kelantan, Nurul Aida Zulkifli, 29 tahun dan Zaharina Mohd Tahar, 32 tahun menjelaskan warna nasi diinspirasi oleh watak kartun kegemaran mereka iaitu Hello Kitty.

Di samping itu, terdapat tiga perkara menarik tentang nasi lemak Hello Kitty yang menarik perhatian orang ramai sejak mereka mula berniaga pada seminggu lepas.

1. Nasi berwarna merah jambu

Sumber dari Fb Mdm Ngoh Ediey

Nasi lemak berwarna merah jambu menjadi ‘simbolik’ serta mencetuskan kelainan untuk Nurul Aida dan Zaharina untuk memulakan perniagaan nasi lemak Hello Kitty ini.

Bahkan, mereka juga menggunakan pewarna yang mempunyai pensijilan halal iaitu pewarna digunakan untuk membuat kek seperti di kedai-kedai menjual bahan membuat kek.

“Cuma warna nasi kami sahaja merah jambu. Sama juga dengan nasi kerabu warna biru, nasi dagang warna merah, ada juga nasi warna kuning. Mungkin warna ‘pink’ masih baru, tapi itulah kelainannya,” ujar Nurul Aida atau lebih dikenali sebagai Ayue kepada mstar.

Harga bagi satu bekas nasi lemak ialah RM3.50 atau jika beli tiga bekas hanyalah berharga RM10. Nasi lemak ini dilengkapi nasi, ikan bilis, kacang, telus rebus sebiji, sambal dan juga hirisan timun.

Malah, mereka turut menyediakan nasi lemak putih jika ada pelanggan yang tidak mahu nasi lemak merah jambu.

2. Peralatan berniaga berwarna merah jambu

Sumber dari Fb Mdm Ngoh Ediey

Selain nasi lemak merah jambu yang dijual mereka mendapat perhatian, semua peralatan berniaga juga boleh dikatakan berwarna merah jambu atau pink.

“Ia juga merupakan tarikan orang ramai untuk datang membeli. Walaupun ada yang terkejut dengan nasi lemak pink tetapi sambutan yang diterima amat menggalakkan,” tambahnya lagi.

3. Kereta berniaga mempunyai aksesori Hello Kitty

Sumber dari Fb Mdm Ngoh Ediey

Malah, kenderaan yang digunakan untuk berniaga juga mempunyai logo Hello Kitty di badannya. Kereta yang mereka gunakan untuk pergi berniaga diubah suai serta dilengkapi aksesori Hello Kitty menelan belanja sebanyak RM4,000.

Sumber dari Fb Mdm Ngoh Ediey

Ayue turut memberitahu mereka mengeluarkan modal sebanyak RM1,000 untuk memulakan perniagaan nasi lemak Hello Kitty ini. Untuk sementara waktu, mereka hanya berniaga pada separuh masa sahaja kerana masih mempunyai pekerjaan tetap dan berniaga di pasar malam di Tesco Kota Bharu, Kelantan setiap Jumaat malam.

Selain itu, mereka juga mahu menambah menu lain yang berwarna pink seperti air bandung dan kuih lapis dalam masa terdekat. Diharap mereka semakin maju dengan perniagaan ini kerana berani mencuba sesuatu yang baru.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Mengantuk Teruk Lepas Makan Ikan Bakar Jalan Bellamy