Buah tempatan digemari ramai, buah durian kini mempunyai satu baka baru yang dinamakan sebagai ASFA50. Ia merupakan jenis Musang King dan nampaknya bakal menjadi kegemaran ramai selepas diperkenalkan kelak.

Berikut merupakan lima fakta mengenai Musang King ASFA50 yang bakal menjadi durian diraja Perlis ini tidak lama lagi:

BACA: Pelancong Sanggup Datang Mencari Musang King Hingga Ke Bentong

1. Tempoh penuaian

Gambar sekadar hiasan

Durian jenis ini mempunyai tempoh penuaian atau tempoh matang singkat iaitu tiga tahun sahaja berbanding Musang King biasa yang mengambil masa selama sembilan tahun.

2. Bagaimana ia dihasilkan?

Gambar sekadar hiasan

Musang King ASFA50 ini dihasilkan melalui kombinasi Musang King, Udang Merah, Durian Tembaka dan Black Thorn. Malah, durian ASFA50 juga mampu berbuah dua kali setahun.

3. Bila akan diperkenalkan?

Gambar sekadar hiasan

Ia akan diperkenalkan secara rasmi pada sambutan ulang tahun ke-50 perkahwinan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail dan Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah Tengku Abdul Rashid nanti.

4. Ciri-ciri Musang King ASFA50

Gambar sekadar hiasan

Ciri-ciri yang terdapat pada durian istimewa ini adalah ia mempunyai rasa dan kualiti lebih kurang sama seperti Musang King serta dijangka mampu menyaingi kehebatan Musang King dalam pasaran.

5. Harga

Gambar sekadar hiasan

Ia dijual pada harga RM60 sekilogram dan mungkin menjadi lebih murah jika ada permintaan tinggi daripada peminat durian.

ARTIKEL BERKAITAN:
Di China, Musang King Hampir Sama Popular Dengan iPhone X
Harga Musang King Cecah RM800 1Kg

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Penangan Midin Dan Gula Apong Di Sarawak