Setiap pasangan yang berkahwin pasti impikan majlis perkahwinan besar-besaran dan gah. Maklumlah, kahwin sekali seumur hidup. Pasti mereka impikan majlis indah untuk diingati sepanjang hayat.

Baru-baru ini seorang pengguna Facebook, Fitrin Ruslee berkongsikan beberapa kepung foto majlis perkahwinan yang bertemakan Melayu klasik 50-an. Apa yang pasti sememangnya mengimbau kembali zaman nenek moyang kita dahulu. Memang rare majlis kahwin pasangan ini.

BACA: “Total Barang Rumah RM24,000, Gila Macam Mana Nak Kahwin”

Majlis perkahwinan pasangan Zaid Zarfan dan Fyzaa Absan yang berlangsung di Perak ini sememangnya mengikut tema. Dari segi dekorasi, makanan dan busana pengantin mengikut tema Melayu klasik.

Lebih menarik, tetamu yang hadir juga boleh menjamu selera dengan duduk bersila di atas tikar mengkuang sambil menikmati hidangan masakan kampung.

Apa yang menjadi perhatian ialah goodies yang disediakan sememamgnya unik dan lain daripada yang lain dimana para tetamu diberikan tebu.

Pengantin lelaki turut diusung menaiki tandu dan pelamin untuk pengantin sememangnya cukup nostalgik seolah berada di zaman kesultanan Melayu.

Majlis tersebut juga lebih meriah apabila rata-rata tetamu yang hadir juga turut memakai pakaian mengikut tema. Ada yang memakai tanjak dan mengenakan pakaian seperti orang Melayu zaman dahulu.

Siapa lagi yang akan mengangkat budaya dan adat Melayu kalau bukan kita sendiri? Dapat juga generasi baru kita tengok betapa indahnya adat Melayu kita zaman dahulu.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Pening Kepala Pekena Butter Beer?