Terbaru, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa berkata, pihaknya bersama Jabatan Kehakiman Syariah Negeri (JKSN) mengadakan perbincangan bagi melaksanakan tindakan terhadap bekas suami yang gagal membayar nafkah.

Menurut Mujahid, usaha itu juga adalah untuk memperkasakan penguatkuasaan terhadap mereka yang ingkar perintah mahkamah.

BACA: Perokok Tak Layak Terima Bantuan Zakat?

Memetik laporan Sinar Harian, beliau memberitahu, ramai dikalangan wanita diluar sana tidak diberi keadilan dari sudut nafkah yang telah diputuskan oleh pihak mahkamah syariah.

Ujarnya lagi, perkara tersebut telah dibincangkan diperingkat JKSN, juga diperingkat kementerian. Beliau berharap penguatkuasaan itu akan dipertingkatkan termasuk melibatkan isu sekatan bank akan dikenakan.

Namun, beliau berkata pihaknya memerlukan sedikit autoriti untuk bertindak ke atas suami-suami yang liat membayar nafkah kepada isteri. Tegasnya, keputusan yang dibuat mahkamah syariah, apabila ditentukan perlu dibayar.

“Kebanyakan bekas isteri tiada tempat untuk mengadu dan terdapat kelemahan dari segi penguatkuasaan.

“Oleh itu saya harap penguatkuasaan juga mesti ditumpukan kepada soal keluarga yang mana wanita-wanita yang diceraikan banyak sekali tidak mendapat hak mereka bila bekas suami ini berasa mereka tidak dikuatkuasakan tanggungjawab,” katanya.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Restoran Tom Yam Paling Legend Di Ampang😱🔥