Sebut saja nasi lemak sememangnya makanan ini sangat sinonim dengan rakyat Malaysia. Kebiasaannya, nasi lemak akan ada lauk sambal tumis, telur rebus, ikan bilis, kacang dan timun didalamnya.

Tapi kalau ikutkan, sekarang macam-macam lauk boleh ditambah dan antara yang menjadi kegemaran ramai jika nasi lemak dimakan bersama ayam, sotong, paru dan kerang.

BACA: Nasi Lemak Tersenarai Antara 100 Makanan Tradisional Terbaik Dunia

Tapi berbeza pula dengan pengalaman yang dikongsikan oleh seorang lelaki ini dimana nasi lemak yang dibelinya mengandungi lauk luar biasa. Lelaki itu juga tidak menyangka di dalam nasi lemak yang dibelinya terselit duit kertas RM5 yang disimpan dalam plastik kecil.

Menurut lelaki tersebut, nasi lemak itu dibeli daripada seorang peniaga wanita di tepi jalan Taman Saujana Kota Tinggi, Johor.

Katanya lagi, sudah tiga kali dia membeli nasi lemak tersebut dijual dengan harga RM1.50 sebungkus dan ini kali pertama mengandungi duit didalamnya. Ujarnya lagi, enam bungkus nasi lemak yang dibeli dia yang bertuah mendapat wang not tersebut.

Dalam pada itu, lelaki itu juga mendoakan semoga peniaga tersebut dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan perniagaan. Kalau ikutkan, ada macam-macam cara untuk bersedekah dan mungkin kisah ini juga boleh dijadikan contoh buat peniaga lain sama.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Restoran Steamboat Wajib Datang Di Putrajaya! 😍