Kadangkala kita berasa kasihan melihat warga emas atau Orang Kurang Upaya (OKU) dalam kesusahan dan mahu menolong mereka.

Seorang lelaki berkongsi pengalaman menolong seorang warga emas OKU di Setiawangsa, Kuala Lumpur tular di laman sosial Facebook hanya kerana warga OKU itu bertanya mengenai warna duit yang disedekahkan kepadanya.

BACA: Ini Sebab Lelaki Cina Ini Dipuji Orang Ramai

Pada mulanya, Muhammad Irzaq Khalis Razzali, 30 tahun, sedang dalam perjalanan untuk keluar makan namun ternampak seorang lelaki OKU di depan sebuah hotel sambil memegang kertas untuk meminta orang awam menghantarnya ke masjid.

“Yang sedihnya, pakcik ni cakap ‘banyak sangat kereta lalu-lalang tapi tak ada satu pun yang berhenti. Pakcik tau pakcik orang susah, buta sebab tu orang tak nak tolong pakcik.” ujarnya.

Khalis juga sempat menghulurkan wang kepada pakcik itu untuk bersedekah selepas menghantarnya ke masjid berdekatan.

Pakcik itu bertanya kepadanya apakah warna duit yang diterimanya dan dia menjawab persoalan pakcik itu tetapi perbualan mereka dipertikaikan warga laman sosial kerana mereka mempersoalkan perlukan pakcik itu bertanya soalan seperti itu kepada orang yang memberi sedekah kepadanya.

Menurutnya, dia tahu buta mempunyai dua jenis buta iaitu boleh nampak sedikit dan ada yang tidak boleh nampak langsung di mana pakcik itu buta yang memang tidak nampak apa-apa.

“Saya ada bagi dua keping wang kertas kat dia. Bila dia tanya warna apa, ia untuk memudahkan urusannya sebab dia buta. Dia nak minta orang tolong hantarkan pun pakai kertas,” jelasnya.

Tambahnya, ia bukan pertama kali dia menolong pakcik itu. Sebelum ini, dia pernah menolong pakcik yang sama pada bulan November lepas dan ibunya turut membantu pakcik itu pada tiga minggu lalu.

Walau bagaimanapun, warga laman sosial turut berkongsi pengalaman mereka yang pernah menolong pakcik ini dan menyifatkannya sebagai berlagak atas sebab-sebab tertentu.

Bila kita tolong orang, kita harus banyak bersabar kerana kehidupan mereka lebih susah berbanding kita yang sempurna tubuh badan. Mungkin ia dugaan untuk kita yang menolong orang susah dan OKU.

ARTIKEL BERKAITAN:
251 Pengantin Ditaja Saudagar Berlian
Beli BMW Guna Duit Syiling 5 Sen

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Awat Nama Dia Siakap & Daging Lempaq?