Mulai Januari tahun depan, harga petrol RON95 akan dinaikkan sebanyak 1 sen setiap minggu sehingga mencapai tahap yang stabil harga pasaran. Kenaikan itu juga bertujuan untuk tidak membebankan pengguna.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Chong Chieng Jen berkata, kementerian memutuskan untuk menaikkan harga bahan api sebanyak satu sen pada sesi jawab lisan di sidang Dewan Rakyat, hari ini.

BACA: Penjara 2 Tahun Jika Merokok Di Kedai Makan Mulai 1 Januari 2020

Menurutnya, keputusan untuk mengapungkan harga minyak adalah bagi meringankan kos hidup rakyat selain mengelak harga barangan tidak naik secara mendadak.

Ujarnya lagi, harga petrol RON95 akan diapungkan berperingkat sebaik sahaja Program Subsidi Petrol (PSP) dilaksanakan.

Bagaimanapun, katanya lagi PSP tidak akan dilaksanakan di Sarawak, Sabah dan Labuan, sebaliknya terus menikmati harga subsidi RON95 pada harga RM2.08 seliter.

Dalam pada itu, kementerian juga ada Akta Kawalan Harga supaya peniaga tidak mengambil kesempatan dan mengaut keuntungan berlebihan selepas pelaksanaan PSP.

Sementara itu, pengumuman tersebut mendapat pelbagai reaksi daripada rakyat dimana rata-rata mereka tidak bersetuju dengan perlaksanaan baharu itu. Malah, ada yang memerli dengan perlaksaan tersebut kebajikan rakyat sememangnya terbela.

ARTIKEL BERKAITAN:
Ini Punca Buah Oren Baik Untuk Badan
Manggis Buah Kegemaran Ratu Victoria England?

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Sambal Ikan Bakar Kat Sini Memang Meriah! 😱😱