Bukan mudah untuk cari kerja sekarang ni. Boleh dikatakan masih ramai lagi graduan yang di luar sana yang sedang menganggur. Ada juga yang berpendapat, graduan masa kini terlalu memilih pekerjaan dan mengharapkan gaji tinggi. Tapi ramai yang tidak tahu, untuk mendapatkan gaji yang besar perlulah bermula dari bawah.

Bagaimanapun, untuk bekerja di restoran streambot, Hailido di Singapura, anda tidak perlukan kelulusan tinggi untuk gaji yang lumayan. Siapa sangka, gaji sebagai tukang cuci restoran tersebut bermula daripada S$2,650 (RM7,844) up to S$4,500 (RM13,320).

BACA: Gaji Penebar Roti Canai Dibayar RM1,600 Sebulan

Iklan pekerjaan itu tular di media sosial dan ternyata mengejutkan rakyat Singapura. Iklan itu juga turut memberitahu tahap pendidikan minimum yang diperlukan hanyalah Primary School Leaving Examination certificate (PSLE). Jika di Malaysia ianya sama seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Selain itu, pekerja Haidilao juga dapat menikmati manfaat yang cukup hebat, seperti tiket kapal terbang, bonus tahunan dan bulanan, makanan harian, serta manfaat insurans dan perubatan.

Walaubagaimanapun, sebelum memohon pekerjaan tersebut, anda perlu tahu waktu operasi restoran tersebut sehingga lewat malam. Selain perlu membasuh pinggan mangkuk, pekerjaan itu juga memerlukan anda untuk memastikan ruang cuci pinggan sentiasa bersih dan tugasan tambahan lain.

Agaknya ada tak restoran di Malaysia yang nak tawarkan gaji lumayan seperti ini. Mesti ramai graduan berlumba-lumba nak kerja.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Macam Tak Percaya Ada Mall Murah Macam Ni!