Pasti ada diantara anda yang rasa seperti tidak lengkap jika makanan yang dimakan tidak ada rasa pedas. Ada yang boleh makan cili padi begitu sahaja kerana gemarkan sensasi rasa pedas tersebut.

Jika dilihat sejak kebelakangan ini juga ramai yang berlumba-lumba menyertai cabaran makanan pedas. Malah ada yang menjadikan ianya sebagai pendapatan dengan berkongsikan videonya di media sosial.

BACA: Gila Ramen Pedas? Ini Mungkin Boleh Terjadi Pada Anda!

Trend tersebut mendapat perhatian Dr. Kamarul Ariffin yang berkongsikan bahaya makan makanan yang terlalu pedas menerusi akaun Facebooknya.

Beliau juga turut meminta mereka diluar sana hentikan trend tersebut kerana ia boleh menjejaskan kesihatan. Menurutnya, makanan pedas sememangnya sedap dan menyelerakan tetapi anda tidak dapat menikmati makanan tersebut dengan baik.

Jelasnya lagi, disebabkan makan itu terlalu pedas anda akan makan dengan lebih laju dan ianya tidak baik untuk penghadaman kerana anda mengunyah makanan tersebut ala kadar sahaja.

Sistem penghadaman & pencernaan terjejas

Saya rasa, dah tiba masanya kita hentikan trend menu makanan pedas melampau, dan cabaran makan makanan pedas. Ia trend yang boleh menjejaskan kesihatan.

Makanan pedas memang sedap, dan menyelerakan. Namun, bila dah terlalu pedas, mana datang nikmatnya?

Biasanya, bila dah terlalu pedas, orang akan makan laju-laju! Kunyah pun ala kadar je. Ini sesuatu yang tak bagus untuk. Penghadaman makan bermula dari mulut. Di mulut makanan perlu dihancurkan secara fizikal, iaitu dikunyah.

Selain itu di mulut pencernaan kimia juga berlaku. Enzim amilase dari air liur diratakan pada makanan semasa dikunyah. Fungsi enzim ni adalah untuk menguraikan kanji kepada unit karbohidrat yang lebih kecil atau gula ringkas.

Apabila tak kunyah sempurna, pasti penghadaman dan pencernaan terjejas. Jadi kita tak dapat sepenuhnya zat dari makanan yang kita makan. Rugi, kan?

Lazimnya semasa dan selepas makan makanan pedas, kita minum air dengan sangat banyak. Ini juga amalan yang tidak baik. Kita akan cenderung untuk isi perut, lebih daripada kapasiti maksimum perut kita.

Makanan pedas menyebabkan pedih ulu hati, ulser & buasir

Makan lebih kapasiti, serta makanan pedas ini menyumbang kepada faktor yang menyebabkan gastroesophageal reflux disease (GERD), iaitu kondisi dimana asid melimpah ke esophagus. Ia menyebabkan pedih ulu hat dan sendawa berasid.

Selain GERD, makan makanan terlampau pedas juga dikaitkan dengan keradangan perut(gastritis), ulser perut, dan buasir. Makanan pedas tidak menyebabkan penyakit-penyakit ini, tetapi ia akan parakan kondisi itu jika orang itu sudah sedia ada memilikinya.

Kalau dah tahu ada gastritis, ulser, dan buasir kenapa nak makan juga makanan terlalmpau pedas ni?

Konon kalau mampu tahan pedas akan dianggap hebat & kool

Kerana ada cabaran-cabaran internet yang mengajak kepada hal itu. Kononnnya jika seseorang yang sahut cabaran tahan pedas lampau ni, dia akan dianggap hebat dan dipandang kool.

Siapa yang tanam anggapan ini? Kitalah! Kita yang menyemai persepsi itu melalui media sosial, dibantu oleh industri makaman dan minuman, sama ada perusahaan kecil mahupun syarikat gergasi.

Berlawanan-lawan nak keluarkan menu yang paling pedas! Sampai ada pelanggan yang sakit perut berguling-guling, cirit-birit berterusan, dan buasir berdarah.

Jadi, kita jugalah bertanggungjawab untuk hentikan benda ni. Tak usahlah buat cabaran-cabaran tu semua lagi. Tak usah makan menu terlampau pedas. Makan pedas-pedas manja sudahlah. Makanan yang kool, adalah makanan yang sihat!

Apa pun tiada salahnya untuk menikmati makanan pedas tetapi biarlah berpada-pada dan jangan berlebih-lebihan sehingga memudaratkan kesihatan. Pasti ramai tahu baru-baru ini ada yang sampai jumpa doktor sebab makan makanan pedas.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

VIDEO: Spicy Ramen Challenge: Bukan Pedas Sangat Pun!