Ladang ternakan harus dijaga dengan teliti untuk mengelakkan dari sebarang masalah contohnya penyakit, pencemaran alam sekitar dan banyak lagi.

Sebuah ladang ternakan ayam dan kilang proses baja najis ayam diarahkan tutup kerana pencemaran sungai.

BACA: 3,000 Ayam Maut Kemalangan

Gambar sekadar hiasan

Keputusan itu dibuat oleh kerajaan negeri Johor kerana kedua-dua premis itu disyaki menjadi punca pencemaran ammonia di Sungai Johor.

Malah, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin memberitahu bahawa keputusan itu dicapai selepas satu mesyuarat khas bersama lapan agensi pada hari Ahad lepas.

Siasatan mendapati ladang ternakan ayam dan kilang memproses baja najis ayam di Kota Tinggi, Johor itu menyumbang kepada kadar kandungan ammonia yang tinggi di dalam Sungai Johor.

Gambar sekadar hiasan

Berikutan itu, bekalan air bersih kepada 1.8 juta penduduk sekitar Selatan Johor terganggu apabila loji rawatan air Sungai Johor, Semanggar dan Tai Hong terpaksa ditutup.

Pencemaran ammonia terdiri daripada air najis dan sisa buangan kilang berbahaya kepada manusia dan boleh membawa maut jika kadar kandungannya tinggi dalam bekalan air yang disalurkan.

Semoga pihak kerajaan dapat menghalang perkara tak diingini berlaku dan dapat membekalkan air bersih kepada penduduk dengan segera kerana air merupakan sumber penting dalam kehidupan seharian.

ARTIKEL BERKAITAN:
Isu Ayam Tak Sembelih, JAKIM Beri Penjelasan
Tahi Ayam Membukit, Terpaksa Tutup Kedai

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

#KakiMakan EP1: Jumpa Ketam Kelapa Kat Sabah!