Pasti ramai yang tidak sangka, Ratu Elizabeth II memakan pisang menggunakan pisau dan garpu agar tidak menyerupai cara monyet makan. Perkara itu didedahkan oleh bekas chef diraja Britain, Darren McGrady yang pernah bertugas di Istana Buckingham.

Dalam sebuah buku ‘Eating Royally’ yang ditulis olehnya, McGrady memberitahu Ratu akan terlebih dahulu memotong bahagian atas dan bawah pisang, kemudian membuka kulitnya dan memotong isinya dengan potongan kecil sebelum memakannya.

BACAChef Diraja Dedah Tabiat Ratu Elizabeth

Cara Ratu yang sopan itu turut dipersetujui pakar etika, William Hanson, yang pernah mengatakan buah itu biasaannya disajikan sebagai pencuci mulut utama.

 

Banyak pengalaman makan Ratu Elizabeth I yang didedah dan dikongsi oleh Darren McGrady dalam bukunya itu. Paling menarik, kek kegemaran beliau adalah kek biskut coklat buatannya sendiri dan kek tersebut akan sentiasa diisi di dalam beg tangannya setiap kali keluar istana.

Antaranya pencuci mulut yang dihidang kepada keluarga diraja itu lazimnya buah-buahan segar yang dipetik sendiri dari ladang. Ia akan dinikmati sama ada dengan keju atau puding.

Selain pisang, buah pear pula dimakan dengan memotong bahagian atas, dimakan dengan mengorek buah. Manakala nenas pula akan dipotong dadu, kemudian dimasukkan semula dalam rangka nenas dan dimakan menggunakan pisau dan garpu.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Pening Kepala Pekena Butter Beer? 😱 😱 😱