Baru-baru ini, berlangsungnya perlawanan bola sepak di antara Malaysia dan Indonesia untuk menentukan pasukan manakah yang layak menyertai piala dunia. Seperti diketahui, Malaysia memenangi perlawanan tersebut.

Bagaimanapun, hal mengenai perlawanan itu masih hangat diperkatakan sehingga kini dimana ada yang ‘membahan’ pasukan lawan yang kalah. Malah, ada yang memerli pihak Indonesia hanya boleh menyertai acara sukan bancuh simen.

BACA: Rakyat Indonesia ‘Claim’ Pakaian Tradisional Sarawak Pula

Kenyataan sindiran itu turut menarik perhatian seorang netizen yang tampil mendedahkan mengenai gaji buruh pekerja Indonesia yang membancuh simen. Apa yang mengejutkan, gaji diterima mereka agak tinggi walaupun tanpa kelulusan tinggi.

Perkongsian warga Twitter itu mendapat pelbagai respon daripada netizen lain yang bersetuju dengan pendedahan tersebut. Malah, ramai yang menyelar sikap orang kita yang sering menghina pekerjaan tersebut.

Bukan itu saja, seorang netizen turut mendedahkan dia membayar seorang pekerja Indonesia sebanyak RM4,000 sebulan kerana kemahiran mereka.

Melihatkan pendedahan tersebut dimana rata-rata buruh menerima pendapatan tinggi, adakah warga tempatan berminat dengan pekerjaan tersebut?

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

MyFirstTime: Jadi Ke Tidak Buat Blueberry Pie?