Perasan tak sejak kebelakangan agak susah untuk mencari kuih tradisional? Bila dah jumpa, selalunya cepat habis dijual. Bahkan, kuih tradisional lagi laris dari kuih yang biasa kita jumpa. Mungkin keistimewaannya terletak pada cara pembuatannya membuatkan ia sukar dicari.

BACA: Jual Kek Batik Dapat RM10,000 Sebulan

Sumber dari pinimg.com

Antara kuih tradisional yang mendapat permintaan tinggi ialah kuih Ku, Cang dan Serabai yang popular di negeri Melaka.

Malah, anda boleh menjana sebanyak RM10,000 sebulan jika menjual kuih tradisional seperti itu. Pendapatan sebuah keluarga pembuat kuih tradisional di Melaka mampu meraih kira-kira RM10,000 sebulan dengan menjual kuih-kuih tersebut.

Sumber dari rebeccasaw.com

Menurut generasi kedua keluarga pembuat kuih tradisional, Nur Humairah Sulaiman, 25 tahun berkata, kesukaran mendapatkan kuih tradisional membuatkan mereka mengambil keputusan untuk membuka kedai kuih khas untuk kuih tradisional.

“Susulan itu, saya dan suami Muhammad Faiz Mohd Said, 25, nekad untuk membuka kedai ‘Kueh Melake’ ini,” jelasnya sambil memberitahu kedainya terletak di Jalan Kilang, Ayer Keroh, Melaka.

Sumber dari ismahasmi.blogspot.my

Dia belajar cara membuat kuih tradisional daripada ibunya, Zaiton Md Yatim, 58 tahun hinggalah kini berjaya membuka sebuah kedai.

“Selain minat, dulu saya dan kakak, Nur Hiedayah memang selalu tolong ibu buat kuih sebab ibu dan ayah Sulaiman Hashim memang berniaga kuih untuk menampung kehidupan kami sekeluarga,” tambah anak keenam dari lapan beradik itu.

Nampaknya kuih tradisional masih mendapat tempat di hati orang ramai dan tak lapuk dek zaman. Siapa lagi yang akan meneruskan generasi pembuatan kuih tradisional kalau bukan kita.

ARTIKEL BERKAITAN:
Kisah Kuih Kapit Untuk YB Khairy Jamaluddin
Kuih Raya ala ’Shellout’ Dianggap Membazir
Status Facebook Dikecam Teruk, Kuih Semperit Jadi Pengubat Duka

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Nak Menangis Makan Mee Cincai Pedas Arwah!