Sebut sahaja tentang Marijuana atau ganja, hukuman gantung sampai mati atau ketagihan antara perkara yang terlintas di fikiran. Kini beberapa negara membenarkan penggunaan ganja dalam perubatan antaranya Kanada, Australia, Amerika Syarikat dan terbaru, Thailand.

Baru-baru ini, Malaysia Society of Awareness (Masa) melaporkan penggunaan ganja diakui mampu mengurangkan sakit kronik namun kajian lebih terperinci perlu dilakukan.

BACA: Boleh Tanam Pokok Ganja Tapi Perlu Dapat Kebenaran KKM

Kajian yang dilakukan oleh pihak mereka menunjukkan 29.3 peratus daripada 1,367 penghidap pelbagai penyakit kronik mendakwa penggunaan ganja berkesan untuk mengurangkan kesakitan.

Dalam pada itu, Setiausaha Malaysia Society of Awareness (Masa), Harish Kumar Thanabalan, berkata kajian mendapati ganja pada dos rendah memberi kebaikan kesihatan tetapi membawa mudarat jika diambil berlebihan.

“Ini adalah tindak balas semula jadi yang dikatakan membawa rasa khayal. Bagaimanapun, penggunaannya (ganja) harus dikaji dengan lebih terperinci kerana tidak membawa kemudaratan atau hilang kawalan seperti mabuk akibat arak”.

Pada Januari lalu, kajian terbaru oleh penyelidik Neurosains Universiti Putra Malaysia (UPM) yang diketuai oleh Prof Madya Dr Mohamad Aris Mohd Moklas, mendapati marijuana atau kanabis mampu merangsang pembentukan saraf otak yang sudah mati.

Hasil kajian secara dalam talian oleh Malaysia Society of Awareness (MASA), pada 20 Disember lalu, antara pesakit yang menggunakan kanabis meliputi mereka yang menghidap kanser, sakit kronik, autisme dan epilepsi (sawan)

Sebanyak 55.8 peratus daripada 2,000 responden juga menganggap penggunaan ganja untuk perubatan lebih selamat berbanding pengambilan gula berlebihan.

Kata Harish lagi, beliau yakin masyarakat boleh menerima penggunaan ganja kerana ia lebih selamat berbanding amalan merokok, minum arak dan pengambilan gula berlebihan.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Restoran Tom Yam Paling Legend Di Ampang😱🔥