Percaya atau tidak jika kami katakan najis dalam lampin bayi dikatakan mampu melawan penyakit, meningkatkan kesihatan usus dan juga menurunkan berat badan. Boleh percaya ke?

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Pusat Perubatan Wake Forest, utara Carolina diterajui oleh Dr Hariom Yadav ke atas tikus yang diberikan beberapa dose najis bayi menunjukkan sistem pertahanan badan baik untuk melawan penyakit dan menjadi lebih kuat.

BACA: Ini Sebab Kuih Bentuk ‘Najis Anjing’ Laku Di Thailand

‘Koktel probiotik’ yang diperbuat daripada bakteria dicampurkan dengan kira-kira 34 najis bayi dikatakan boleh menambah baik kesihatan secara keseluruhan.

Di samping membantu meneutralkan keseimbangan semulajadi bakteria, probiotik itu juga didakwa mampu membantu dalam meningkatkan sistem kesihatan tubuh.

Bakteria yang terkandung dalam najis bayi mampu menghasilkan rangkaian asid lemak yang tinggi. Ia boleh membantu mereka yang berdepan penyakit seperti diabetes, obesiti dan kanser.

Mereka yang mengalami masalah kembung perut atau pencernaan yang kurang sihat dinasihatkan untuk memakan makanan yang mengandung probiotik, seperti yoghurt dan kobis.

ARTIKEL BERKAITAN:
Tak Untung, Kedai Rakyat 1 Malaysia Tutup
4 Restoran Francais Dunia Di Malaysia Kini Ditutup

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Pening Kepala Pekena Butter Beer?