Apabila tibanya bulan Ramadhan, umat Islam diwajibkan berpuasa menahan lapar dan minum dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

Kebanyakan dari kita menganggap kalau puasa itu hanya menahan rasa lapar dan haus saja. Padahal lebih dari itu dan ada tujuan lain dari puasa. Disamping mendapatkan pahala, puasa juga memiliki manfaat yang ramai tidak tahu.

BACA: Negara Ini Pernah Melarang Umat Islam Berpuasa

Dipetik daripada portal Health Review, menurut kajian dari pakar kesihatan, puasa adalah cara terbaik untuk mencegahan tubuh dari serangan penyakit. Berpuasa juga merupakan terapi terapi untuk menyembuhkan penyakit kronik.

Puasa meningkatkan neurotropik yang membantu tubuh untuk memproduksi lebih banyak sel-sel otak, dan pada akhirnya dapat meningkatkan fungsi otak.

Menurut seorang profesor dari School of Medicine and Laboratory of Neuroscience, Mark Mattson, dengan berpuasa sekaligus boleh mengurangkan penyakit melibatkan otak seperti Alzheimer dan juga Parkinsons.

Kajian juga memberitahu puasa membuatkan fikiran lebih tenang dan tajam. Rasa lapar ketika berpuasa memaksa untuk berpikiran lebih tajam dan lebih kreatif.

ARTIKEL BERKAITAN:
Jangan Harap Polis Nak Bayar Kalau Kena Langgar
Tahun 2018 Harga Rokok Cecah RM50?

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Inikah Tempat Paling Selesa Di Tengah KL?