Walaupun harga barang mahal, tak bermakna perniaga boleh mengambil kesempatan. Baru-baru ini tular di media sosial apabila seorang peniaga taufu fah ditangkap membasuh semula mangkuk plastik dengan cara tidak bersih di atas trak makanannya di Bandar Sunway.

Seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Selva Jai Raam sempat merakamkan aksi peniaga terbabit yang bertindak mencelup mangkuk plastik yang sudah digunakan oleh pelanggan lain ke dalam baldi dan tidak menggunakan sabun pencuci.

BACA: Ini Pasar Raya Pertama Di Dunia Ganti Bekas Plastik

Menurut Selva, dia mendakwa sudah dua kali menyaksikan perbuatan tidak beretika peniaga tersebut. Bagaimanapun, peniaga tersebut menjawab dia sedang membasuh mangkuk plastik itu dan dia pernah melakukan perkara yang sama sebelum ini.

Posted by Selva Jai Raam on Ahad, 23 September 2018

Apabila Selva bersemuka dengan peniaga tersebut, lelaki itu berulang kali memberitahu, “Saya berani makan, saya berani jual.”

Kemudian Selva menjawab, “Saya tidak sanggup makan makanan ini, saya akan muatnaik video ini di Facebook.”

Video yang dikongsikan oleh Selva itu ditonton sebanyak 500,000 kali dan rata-rata netizen meluahkan rasa marah dan jijik dengan perbuatan peniaga terbabit.

Ada netizen mengatakan, sebagai peniaga kebersihan perlu menjadi keutamaan dan mencuci menggunakan air tanpa sabun ianya tidak bersih.

ARTIKEL BERKAITAN:
Ini Kebaikan Letak Duit Syiling Dalam Peti Ais
Teka Jumlah Bekas Kuih Raya Tarik 20, 000 Penyertaan

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Ini Lokasi Makan Tengahari RM3 Di Bangsar