Kedai minuman yang tular pada minggu lepas mengenai caj dikenakan terhadap pelanggan yang membungkus minuman di Rehat & Rawat (R&R) Awan Besar, lebuhraya KESAS diperiksa oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

BACA: Ikat Tepi Kena Bayar 30 Sen? Ini Jawapan Tuan Kedai

Dalam pemeriksaan itu, pihak KPDNKK mendapati kedai tersebut tidak mempamerkan harga minuman dan harga tambahan untuk ‘ikat tepi’ di kedainya itu.

“Hasil pemantauan didapati premis yang ditular tersebut gagal mempamerkan tanda harga dan tanda harga bagi tambahan caj ikat tepi (tambahan RM 0.30 jika bungkus) pada minuman limau asam boi dan minuman yang lain,” ujar pihak KPDNKK.

“Justeru itu, premis telah dikenakan kompaun (denda) di bawah kesalahan AKHAP 2011,” jelas mereka di akaun laman sosial rasmi Facebook KPDNKK.

Selain itu, pemilik kedai tersebut turut diberikan amaran agar meletakkan tanda harga bagi minuman dan juga harga tambahan untuk minuman bungkus.

Diharap pihak berkuasa dapat membanteras kedai-kedai lain meletakkan harga tidak munasabah kepada pelanggan yang masih berleluasa di negara ini.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Ingat Susah Sangat Nak Buat Dumpling, Senang Je Rupanya