Mulai 1 April, Singapura tidak membenarkan kenderaan asing termasuk Malaysia yang mempunyai saman tertunggak bagi kesalahan trafik, parkir atau pelepasan asap kenderaan untuk masuk ke republik itu selagi tidak melunaskan bayaran saman tersebut.

Difahamkan, langkah ini bertujuan untuk mengetatkan penguatkuasaan bagi kesalahan-kesalahan tersebut.

BACA: Netizen Tak Puas Hati CNN Iktiraf Cendol Berasal Dari Singapura

Kira-kira 60 ribu kenderaan asing memasuki Singapura setiap hari. Melalui jumlah tersebut, sebanyak 400 ribu saman telah dikeluarkan pihak berkuasa Singapura kepada pemilik kenderaan asing yang melibatkan saman berjumlah RM96 juta.

Foto: The Star

Dalam pada itu, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, berkata kerajaan akan mendapatkan penjelasan lanjut daripada Singapura dan berbincang berhubung perkara itu pada sesi pemukiman yang dijadual berlangsung pada 8 dan 9 April ini.

Malaysia juga akan mengenakan larangan yang sama, di mana tindakan menyekat kemasukan kenderaan asing yang masih miliki saman tertunggak. Namun ia akan dilaksanakan apabila sistem Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) di pintu masuk sempadan negara mula dijalankan.

Fasa pertama perlaksanaan tersebut akan bermula di sempadan Malaysia-Singapura, manakala fasa kedua pula melibatkan sempadan Malaysia-Thailand.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Meletop Perut Makan Burger Tsunami & Western Talam?