Bakal mencecah usia 94 tahun, siapa sangka Tun Dr Mahathir masih mempunyai stamina yang kuat untuk menggalas tugas sebagai Perdana Menteri Malaysia buat kali yang kedua. Apa yang pasti Tun M bukan saja dikagumi oleh rakyat Malaysia, malah pemimpin dunia lain.

Pasti ramai yang tertanya-tanya apa rahsia Tun M untuk kekal bertenaga walaupun sudah berusia. Baru-baru ini Tun M mendedahkan, kurang tidur dan perlu sentiasa aktif merupakan rahsia beliau kekal bertenaga.

BACA: Tun Mahathir Dedah Rahsia Jadi PM Tertua Di Dunia

Tun M berkata, apabila kita tidak aktif dan asyik tidur, sekaligus badan akan jadi lemah. Tun M juga memberitahu, beliau tidak makan secara berlebihan.

“Ada masanya saya tidak boleh naik tangga pun tetapi saya percaya pentingnya untuk menjaga fizikal diri saya, saya tidak makan berlebihan dan tidak gemuk, malah saya aktif.

“Jika kamu tidak aktif, kamu akan jadi lemah. Apabila kamu tidur, ia akan melemahkan diri kamu. Bila kamu lakukan senaman, kamu akan lebih menggunakan otot, tetapi bila kamu baring, tentu sekali kamu akan menjadi semakin lemah,” katanya kepada mStar Online.

Dalam pada itu, Tun M berkara, sejak bergelar Perdana Menteri setahun lalu, beliau cuba melelapkan mata antara pukul 11 malam hingga 6 pagi. Kata beliau lagi, ada masanya beliau tidak boleh tidur dalam tempoh tersebut.

“Bagaimanapun ada masanya saya tidak boleh tidur untuk tempoh itu. Saya pula ke rumah pukul 2 pagi, tidur seketika dan kemudian bangun untuk bekerja semula.

“Tapi jika terlalu penat dan terus tidur tanpa berfikir, tidak mencetuskan idea, tidak berbincang, tidak cuba mencari jalan penyelesaian dan tidak menggunakan otak dengan baik, jadi ia akan hilang kapasitinya,” katanya.

Apa yang pasti, rakyat Malaysia sentiasa Tun Dr Mahathir diberikan kesihatan yang baik agar dapat memimpin Malaysia ke arah negara maju, bersatu dan makmur.

ARTIKEL BERKAITAN:
Rakyat Malaysia Dilarang Kahwin Di Mekah
Ini Sebab Pasangan Ini Nikah Di Hospital

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Datang Hameediyah Kota Damansara Memang Kena Beratur? 😱