Jika anda sukakan laksa dan inginkan sesuatu yang unik, anda boleh la cuba laksa dengan seekor ikan yang sangat popular di Alor Setar.

Laksa dengan seekor ikan? Haa..jangan tak percaya. Mana nak dapat laksa yang dihidangkan dengan seekor ikan. Tapi anda boleh nikmati laksa tersebut di kedai Laksa Ikan Sekoq.

Dibuka sejak tahun 2007, Laksa Ikan Sekoq menyediakan laksa utara dengan seekor ikan sama ada ikan kembung atau selayang.

“Sebelum berniaga dulu saya memang selalu buat laksa dan letak ikan seekor untuk dimakan bersama keluarga,” kata pemiliknya Hasnah Hanafi, kepada The Malay Mail Online.

Paling best, harga untuk semangkuk laksa ikan seekor hanya RM5 dan untuk mangkuk kedua adalah percuma.

 

Manakala, laksa tanpa ikan seekor harganya RM4.50. Orang kelainan uoaya (OKU) boleh menikmati makanan secara percuma jika menunjukkan kad OKU.

Selain laksa, menu cendol gerai tersebut juga turut menjadi kegemaran ramai. Cendol biasa dijual dengan harga RM2.50, cendol pulut RM3 dan cendol durian RM10.

Laksa Ikan Sekoq berpindah di tepi Lebuhraya Sultanah Bahiyah, bukan lagi di Jalan Gangsa, lebih empat bulan lalu. Alamat lengkapnya 255, Taman Wira Mergong, Alor Setar.