Selalunya kalau lepak kopitiam atau kedai mamak, minum apa yang korang selalu order? Selalunya Teh ais, kopi ais atau Milo ais menjadi kegemaran ramai. Kalau sehari tak pekena, tak sah.

Tapi tahukah anda, harga minuman di kopitiam dan kedai mamak sekarang bersamaan dengan 1 liter petrol? Harga Milo ais dan kopi sekarang ini mencecah RM3 segelas. Mahal betul!

BACA: 9 Lokasi Ais Kepal Milo Kaw Di Lembah Klang

Lee Yen Yi, penjual roti di Ipoh terkejut dengan harga RM2.70 untuk segelas Milo ais di sebuah kopitiam di tepi jalan.

“Bila fikir semula harga minuman naik 10 sen tahun demi tahun, bermakna kita bayar lebih untuk minuman daripada bayar minyak untuk kereta,” katanya kepada New Straits Times.

Di Cameron Highlands lain pula ceritanya. Harga paling murah untuk Milo Ais ialah RM2.50, manakal RM3 adalah harga normal. Wong Seng Yee, seorang pekebun memberitahu, dia tidak faham bagaimana harga minuman lebih mahal dari petrol.

Di Kuantan, rata-rata kopitiam meletakkan harga RM2.90 untuk Milo Ais.

Lebih mengejutkan, jika koptiam tersebut mempunyai penghawa dingin, harga Milo ais jauh lebih mahal diantara RM3.90 hingga RM4.50.

Di Penang pula, Milo ais berharga RM2.20 hingga RM2.40. Namun harga tersebut berubah naik mengikut musim perayaan.

Berbeza di Kuching, Sarawak, harga minuman di sana jauh lebih murah. Kopi ais berhagar RM1.50 hingga RM1.80, manakala Milo ais hanya RM2.20 hingga RM2.80.

Kalau harga mahal macam ni, baik minum air kosong je. Bukan saja jimat, sihat pula tu.

ARTIKEL BERKAITAN:
5 Perkara Menarik Tentang Ais Tingkap
Kajian: Makan Aiskrim Waktu Pagi Buat Anda Bijak

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Kena Paksa Makan Satay Daging Arnab?!!