Sekarang boleh dikatakan musim konvokesyen di beberapa universiti tempatan seluruh negara. Ramai yang berkongsi kisah suka dan duka sepanjang bergelar pelajar dan berasa lega kerana berjaya menamatkan pelajaran.

Seorang graduan ini berkongsi kisah mengenai set pakaian paling mahal pernah dipakainya setakat ini di laman sosial Twitter.

BACA: Universiti Sedia Kursus Turun Berat Badan

Seorang graduan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), @SafwanBinRazak berkongsi kisahnya setelah berjaya menamatkan pengajiannya di peringkat Ijazah di laman sosial.

Menurutnya, antara set pakaian termahal yang pernah dipakai olehnya ialah apabila dia menghadiri konvokesyen dengan memakai pakaian formal, jubah konvo dan termasuk sijil degree (hutang pinjaman pendidikan).

Selain itu, dia juga menerangkan harga setiap baju dan seluar dipakainya untuk menghadiri konvokesyen seterusnya membuat warga laman sosial sedar akan beban yang ditanggung selepas bergelar graduan.

Realitinya, seorang pelajar akan menanggung beban hutang yang banyak kerana membuat pinjaman semasa belajar dahulu.

Antara salah satu cara untuk tidak membayar pinjaman adalah skor dengan cemerlang sehingga mampu memperoleh anugerah dekan.

Walau bagaimanapun, dunia selepas belajar lebih mencabar dan mungkin juga jika aturan hidup membawa anda menjalani perniagaan sendiri dan berjaya, tidak mustahil nilai pinjaman akan kelihatan sedikit.

ARTIKEL BERKAITAN:
Kisah Labun Yang Kini Ada Kad Matrik Sendiri
Gadis Jelita Jual Aiskrim Kini Viral

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Penangan Burger Nasi Lemak Di Singapore (ENG SUB)