Boleh dikatakan masih ramai lagi rakyat Malaysia yang memiliki mentaliti kelas ketiga atau pemikiran rendah.

Mana tidaknya, sebelum ini kes vandalism melibatkan stesen MRT yang baru saja dibuka membuktikan rakyat Malaysia menghidap masalah mental.

Terbaru, seorang pengguna Facebook bernama Farid Mustafa kongsikan perangai buruk rakyat Malaysia yeng melancong ke Jepun namun masih lagi membawa budaya vendalism apabila menconteng nama dengan menggunakan pisau di atas buluh di taman Warisan Dunia UNESCO Arashiyama Bamboo.

Baru saja reda kes buang air besar dalam bilik mandi, ada lagi individu yang memburukkan lagi nama Malaysia di mata dunia.

“Belum pun kisah menyakitkan hati berak di shower oleh pelancong remaja dari Malaysia, tular pula isu vandalism conteng nama di buluh di Arashiyama Bamboo Groove Jepun kembali mengguris hati rakyat Malaysia yg pernah ke Jepun. Bak kata Malique:

“Pergi ke tempat orang bawak otak bukan bawak pisau”

“Pleaselah, jangan bawa sikap kekampungan bila ke tempat orang. Habis semua tempat kau nak conteng. Walau hanya buluh, tapi tempat tu telah dinobatkan sbg tempat bersejarah oleh UNESCO. Tak beradab langsung!”

Orang lain berlumba-lumba nak harumkan nama Malaysia di mata dunia, tapi ada juga yang segelintir pihak ini yang seronok sangat burukkan nama Malaysia.