Sejak kebelakangan ini semakin banyak kes kemalangan melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol. Lebih menghayat hati angkara pemandu mabuk, kemalangan yang berlaku turut meragut nyawa orang lain.

Seperti yang terjadi baru-baru ini seorang penunggang motosikal maut akibat dilanggar oleh pemandu pikap trak yang dipercayai memandu di bawah pengaruh alkohol.

BACA: Kerajaan Sedia Kaji Semula Undang-Undang Terhadap Pemandu Mabuk

Bagaimanapun, hasil pemeriksaan oleh pihak berkuasa kemudiannya mendapati pemandu tersebut sebenarnya memandu di bawah kandungan alkohol yang dibenarkan.

Perkara itu mendapat perhatian Menteri Pengangkutan, Anthony Loke yang memandang serius perkara itu dan memaklumkan pihaknya akan mengkaji semula undang-undang berkaitan memandu di bawah pengaruh alkohol.

Jalan Kebun.sorang meninggal dua cedera..cina mabuk langgar 3bijik moto sekali…al fatihah..buat rakan di luar…

Posted by Fauzi Aziz on Rabu, 22 Januari 2020

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia bersetuju dengan cadangan untuk meminda akta undang-undang yang sedia ada dengan memberikan hukuman lebih berat dan setimpal kepada mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Azisman Alias berkata, cadangan itu akan dibawa ke Kementerian Pengangkutan untuk meminda undang-undang itu di parlimen.

Untuk pengetahuan anda, mengikut undang-undang sedia ada, Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 memperuntukkan hukuman denda tidak kurang RM1,000 dan tidak lebih RM6,000 atau penjara tidak lebih 12 bulan.

Bagi kesalahan memandu dalam keadaan mabuk hingga menyebabkan kematian pula, pesalah boleh dikenakan hukuman mengikut Seksyen 44 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hukuman denda maksimum RM10,000 dan penjara maksimum 12 bulan.