Proton Saga merupakan kereta pertama keluaran Perusahaan Otomobil Nasional (Proton) yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia suatu ketika dahulu.

Proton Saga menjadi model pertama yang dikeluarkan pada tahun 1985. Bukan sahaja diedarkan di Malaysia, Proton Saga juga turut menembusi pasaran luar negara termasuk di United Kingdom (UK) pada Mac 1989.

BACA: Proton Wira Kekal Kereta Paling Banyak Di Curi

Malah, pasti anda akan rasa kagum dan bangga kerana Proton Saga digunakan di dalam siri popular Mr Bean.

Meskipun Proton Saga sudah mempunyai beberapa edisi yang telah dinaik taraf dengan ciri-ciri yang lebih moden, namun model Proton Saga lama masih mempunyai peminat yang tersendiri.

JW: They weren’t glamorous, but the first Protons in the UK were proof that a low purchase price didn’t necessarily mean…

โพสต์โดย Practical Classics เมื่อ วันศุกร์ที่ 6 ธันวาคม 2019

Baru-baru ini tular satu perkongsian oleh Facebook Practical Classics yang menunjukkan model terawal Proton ini masih diminati oleh penduduk di UK dan memuji kualiti kenderaan tersebut.

Perkongsian itu juga turut menarik perhatian netien lain yang juga peminat Proton Saga dari UK yang masih memiliki kenderaan tersebut dan dalam keadaan baik.

Difahamkan, model terawal Proton Saga ini suatu ketika pernah menggugat jenama-jenama terkenal lain seperti Yugo, Lada dan Skoda pada ketika itu.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Meletop Perut Makan Burger Tsunami & Western Talam?