Berita baik buat pengguna jalan raya, menjelang akhir tahun ini pengguna PLUS Malaysia Bhd (PLUS) boleh membuat pembayaran tol menggunakan kad kredit atau debit.

Difahamkan pembayaran tersebut itu akan dihubungkan terus kepada sistem pengenalan frekuensi radio (RFID), selain daripada kad Touch ‘n Go (TnG) dan SmartTAG.

BACA: Ratusan Botol Soda Jatuh Dari Lori, Tapi Tiada Satu Pun Hilang

Pihak PLUS kini dalam proses menaik taraf infrastruktur untuk menawarkan lebih banyak pilihan mod pembayaran buat pengguna.

Dengan cara pembayaran tersebut pengguna tidak perlu lagi bersusah payah ke kiosk atau kaunter untuk menambah nilai dan tidak perlu risau dengan masalah baki tidak mencukupi.

Menurut Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail, apabila naik taraf itu selesai dijangka akhir tahun ini, pengguna boleh membuat pembayaran terbuka itu dengan menghubungkan kad kredit, kad debit atau mana-mana e-dompet ke RFID PLUS.

Katanya lagi, PLUS juga dalam proses untuk membolehkan pengguna membuat pilihan pembayaran menggunakan TnG eWallet.

Kaedah tersebut dijangka dapat membantu mengurangkan kesesakan sewaktu pembayaran di pondok tol dalam masa sama mengelakkan masalah baki tidak mencukupi pada kad TnG.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Sambal Ikan Bakar Kat Sini Memang Meriah! 😱😱