Berita baik buat rakyat Selangor dimana mereka akan menerima insentif sebanyak RM300 setiap seorang buat pasangan yang baru berkahwin bagi mereka yang mendaftar kursus kekeluargaan anjuran kerajaan negeri.

EXCO Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman berkata kursus di bawah program Insentif Generasi Muda Selangor (iGems) itu dilaksanakan bagi menangani kes penceraian dalam kalangan belia.

BACA: Air Percuma Selangor Hanya Untuk Isi Rumah Bawah RM4000

Perlu diingatkan ianya adalah untuk golongan belia di bawah 40 tahun dan perkahwinan kali pertama. Pemohon perlu merupakan anak kelahiran Selangor atau telah lama bermastautin di negeri ini.

Pemohon dan pasangan perlu menghadiri kursus selama setengah hari secara bersama untuk mendapatkan intensif RM300.

Kursus itu merangkumi aspek pengurusan kewangan, pengurusan emosi dan kemahiran keibubapaan yang mana ditekankan bagi memenuhi keperluan ilmu rumah tangga.

Pendaftaran dibuka kepada mereka yang telah berkahwin bermula 1 September 2018 sehingga 31 Disember 2019. Pendaftaran permohonan itu boleh dibuat menerusi laman sesawang igems.yawas.my, bermula 18 November ini sehingga 31 Jun 2020.

Namun, bagi yang berkahwin bermula 1 Januari 2020 hingga seterusnya, permohonan hanya dibolehkan dalam tempoh enam bulan selepas tarikh pernikahan.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Gula Kapas Terapung, Pizza Rendang Laku Keras Di Kafe Ini