Pengenalan pendidikan seks bukanlah perkara baru yang pernah dibincangkan di Malaysia. Ianya pernah diusulkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat untuk mewujudkan subjek tersebut di sekolah awal tahun ini.

Terbaru pelajar Darjah 6 dan Tingkatan 5 akan diajar pendidikan seks dan hak mereka di dalam undang-undang apabila ianya akan dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran sekolah pada tahun 2021.

BACA: Isu Basikal Lajak, Ibu Bapa Boleh Didenda Sehingga RM20,000

Memetik laporan NST, Timbalan Menteri Pelajaran, Teo Nie Ching berkata subjek tersebut membolehkan pelajar mempelajari tentang isu di dalam pendidikan seks dari sudut undang-undang, termasuk persetujuan seksual.

Menurut Teo, pendidikan seks akan dimasukkan di dalam sukatan Pendidikan Jasmani di bawah Pendidikan Reproduktif dan Pendidikan Kesihatan Sosial (PEERS) dengan kandungan yang sesuai dengan umur masing-masing.

Teo berkata lagi, pendidikan seks itu juga akan memperkasakan pelajar untuk mengetahui tentang hak mereka.

Ujarnya lagi, pelajar yang memasuki darjah 6 atau tingkatan 5 mula mengalami fasa ‘cinta monyet’ dan sangat penting untuk mereka mengetahui mengenai jenayah rogol dan bagaimana seks persetujuan akan dianggap sebagai jenayah apabila ia melibatkan remaja perempuan di bawah umur 16 tahun.

Para pelajar akan belajar mereka tidak boleh membiarkan orang menyentuh badan mereka sewenang-wenangnya. Pada masa yang sama, mereka akan belajar tidak baik untuk menyentuh badan orang lain.

Statistik polis pada tahun 2017 menunjukkan 1,163 mangsa rogol di bawah umur 18 tahun direkodkan dan 94 kes melibatkan kanak-kanak berusia di bawah 12 tahun.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Restoran Tom Yam Paling Legend Di Ampang😱🔥