Dalam dunia penuh persaingan rata-rata ibu bapa bimbang jika anak-anak mereka ketinggalan atau tidak cemerlang dalam pelajaran. Berikutan itu, ramai ibu bapa cenderung untuk percaya dengan lambakan produk minda kononnya boleh membuatkan anak-anak jadi cepat pandai.

Bagaimanapun, menurut Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Dr Khairul Hafidz Alkhair Khairul Amin, makanan tambahan seperti vitamin minda sama sekali tidak membantu meningkatkan tahap kepintaran seseorang.

BACA: “Makan Pil Minda Apa Pun, Tak Ubah Anak Jadi Pandai” -Doktor

Dr Khairul Hafidz memberitahu, belum ada kajian saintifik yang membuktikan vitamin minda mampu menjadikan seseorang itu pandai sebaliknya lambakan suplemen dalam pasaran dibimbangi akan memudaratkan kesihatan.

Kata, Dr Khairul Hafidz lagi, tahap kepintaran seseorang itu sebenarnya bergantung kepada cara pemakanan dan gaya hidup yang diamalkan.

“Jika seseorang itu boleh memahami sesuatu perkara itu dengan baik bererti mereka seorang yang fokus. Bagaimana untuk lebih mudah fokus? Anda perlu mengamalkan pengambilan makanan yang baik dan berkualiti di mana ia akan membentuk kesihatan yang baik,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Khairul Hafidz menasihati ibu bapa diluar sana untuk lebih mengutamakan kesihatan anak-anak daripada berlumba-lumba untuk menjadikan anak jadi pandai dengan bantuan vitamin minda.

ARTIKEL BERKAITAN:
Ini Punca Buah Oren Baik Untuk Badan
Manggis Buah Kegemaran Ratu Victoria England?

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Sambal Ikan Bakar Kat Sini Memang Meriah! 😱😱