Bukan mudah bagi wanita yang bekerja dalam masa yang sama perlu menguruskan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu. Sehubungan dengan itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah mahukan waktu bekerja fleksibel bagi golongan wanita.

Menurut Wan Azizah, usaha itu bagi mengoptimumkan peranan dan sumbangan wanita dalam sektor pekerjaan dalam masa yang sama menyeimbangkan tanggungjawab mereka.

BACA: Rasa Diri Terlalu Cantik, Wanita Ini Enggan Bekerja

Tambahnya lagi, perlaksanaan waktu bekerja fleksibel perlu dikaji secara lebih mendalam supaya kaedah itu diterima dengan baik dan terbuka oleh majikan.

“Kita tahu ada majikan yang asalkan tugasan jalan, ada atau tidak ada di pejabat, itu masih boleh diterima. Namun, ada majikan yang sedikit ‘cara lama’, apabila tiada di pejabat, nampak macam tidak buat kerja.

“Majikan selalu fikir kalau buat kerja di rumah, nanti ponteng dan sebagainya, pemikiran sedemikian perlu tukar. Asalkan siapkan tugas, anda harus dapat bayarannya,” katanya kepada Bernama.

Betul tu. Kalau ikutkan di luar negara sudah banyak pekerjaan yang dilakukan dari rumah dan tidak perlu ke pejabat. Paling penting, prestasi kerja mereka juga meningkat.

ARTIKEL BERKAITAN:
Buang Semua Makanan Gara-Gara Tikus
Nak Buang Air Tapi Nampak Kepala Bayi

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Betul Ke Boleh Buncit Kalau Makan Sambil Minum? (Kevin Zahri Jawab)