Tuna merupakan salah seekor ikan dijadikan sushi ataupun sashimi amat digemari oleh orang ramai. Pasar ikan paling popular di Jepun, Tsukiji Fish Market berjaya menjual seekor tuna seberat lebih 400 kilogram pada harga RM1.3 juta dalam sebuah lelongan.

BACA: Pasar Ikan Terbesar Dunia Terbakar

Sumber dari amazingnara.com

Menurut The Guardian, beberapa ekor ikan tuna dijual di Tsukiji Fish Market yang ditangkap di perairan Aomori itu dilelong sejak awal pagi bermula 5.30 pagi dalam satu bidaan pada tahun lepas.

Difahamkan, bidaan atau lelongan dibuat sempena penutupan pasar itu berikutan mereka akan berpindah ke lokasi baru iaitu di Toyosu.

Sumber dari karyawanbisu.blogspot.my

Pasar Tsukiji sememangnya popular dengan menjual hasil laut pada harga berpatutan. Tengok la betapa besar semua ikan-ikan yang dijual di situ.

Berikutan itu, pasar tersebut menjual ikan hingga mencecah kira-kira RM30 juta untuk memenuhi permintaan rakyat mereka yang begitu menggemari makanan laut.

Tidak lama lagi, pasar basah itu akan berpindah ke pasar baru yang lebih canggih dan bersih berikutan bangunan pasar sekarang mengalami retak di beberapa bahagian akibat gempa bumi serta tahap kebersihan yang kurang memuaskan.

ARTIKEL BERKAITAN:
6 Tempat Makan Wajib Cuba Di Kota Kinabalu
9 Snek Halal Anda Boleh Makan Di Jepun

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Pyan Makan Makanan Tak Halal Masa Travel?