Tak semua orang fasih berbahasa Inggeris dengan lancar disebabkan beberapa faktor. Disebabkan itu, pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2007, Dr. Amalina Bakri memberi beberapa tips yang anda boleh praktikkan hingga berjaya fasih berbahasa Inggeris.

BACA: Bangsa India Tapi ’Tekak’ Melayu

Menurut Amalina, ramai yang bertanyakan kepadanya bagaimana untuk fasih berbahasa Inggeris dan dia berkongsi tips yang digunakan olehnya sejak dia kecil lagi.

1. Berlatih

Jelasnya, berlatih berbahasa Inggeris adalah penting bagi meningkatkan keyakinan diri walaupun ada yang menggelar anda sebagai ‘berlagak’.

2. Kemudahan internet

Tak dinafikan kita mudah mendapat akses internet dalam dunia serba maju ini. Gunakan kemudahan ini untuk anda lebih fasih berbahasa Inggeris dengan berkomunikasi rakan-rakan dari negara lain seperti United Kingdom atau Amerika Syarikat.

3. Tonton drama atau filem Inggeris

Selain itu, tonton drama atau filem Inggeris, dengar muzik Inggeris membantu anda untuk mendalami bahasa Inggeris dengan lebih mudah.

4. Belajar dari kesilapan

Malah, anda juga harus memberi ruang kepada diri sendiri untuk belajar dari kesilapan dan memberi rakan membetulkan anda jika terdapat kesalahan.

ARTIKEL BERKAITAN:
Guna Bahasa Melayu ‘Broken’ Boleh Didenda RM1,000
Ini Istilah Baru ‘Food Truck’ Dalam Bahasa Malaysia

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Restoran Nasi Arab Bayar Seikhlas Hati?