Tikus amat licik dalam mencuri makanan di dapur sehingga kita sendiri tak perasan mereka sudah berkeliaran di bahagian penyimpanan makanan.

Baru-baru ini sebuah gerai di medan selera pusat membeli-belah diarah tutup dan buang semua makanan kerana tikus berkeliaran di atas makanan yang dijual.

BACA: Terpaksa Makan Makanan Tikus Untuk Hidup

Kejadian berlaku pada 3.45 petang di medan selera Food Republic pusat membeli-belah One Utama, Petaling Jaya itu disedari pekerja gerai tersebut dan kemudian menjerit kerana terkejut melihat tikus tersebut di bahagian makanan.

Berikutan itu, pihak pengurusan Food Republic mengambil langkah pantas dengan mengarahkan pekerja tersebut membersihkan gerai dan membuang semua makanan termasuk stok makanan bagi tujuan pembersihan.

“Semua makanan yang terdapat di gerai terbabit sudah dibuang dan setiap permukaan termasuk peralatan dan perkakas dapur dicuci serta dinyahjangkit (disinfected),” jelas pihak pengurusan.

Bahkan, mereka juga akan melakukan proses pembersihan secara intensif terhadap semua gerai jualan agar perkara ini tidak akan berulang lagi.

Selain itu, pihak pengurusan turut meminta maaf kepada para pelanggan mengenai ketidakselesaan yang berlaku itu.

ARTIKEL BERKAITAN:
Kematian Adik Thaqif Berpunca Dari Kencing Tikus
Beli Ayam Goreng Mamak, ‘Percuma’ Ulat

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Bila Tak Sabar Nak Makan Benda Panas