Seorang ahli perniagaan di Pulau Pinang terkejut apabila dia berjaya memenangi loteri berjumlah RM69,637,527.25 juta sekaligus menjadi nilai duit kemenangan yang paling tinggi pernah dicatatkan dalam sejarah pemenang loteri di Malaysia.

BACA: Video Cemas Azizulhasni Diserang Burung

Lelaki tersebut telah memenangni hadiah utama Grand Toto, 13 September lalu sebelum menuntut wang tersebut dua hari kemudian.

Menariknya, lelaki berusia 40 tahun itu hanya membelanjakan RM50 untuk 25 set nombor Lucky Pick untuk memenangi slot loteri tersebut.

Hanya mula bermain Sport Toto empat tahun lalu, dia mengakui sekadar menggunakan nombor plat kenderaan namun gagal membuahkan hasil.

“Satu hari saya terperangkap dalam kesesakan lalu lintas jadi disebabkan terlalu sesak saya membuat keputusan untuk mengikut jalan lain.

“Sedang saya memandu kebetulan ternampak kedai Sport Toto lalu saya mencuba nasib kerana teringatkan sahabat-sahabat saya bercakap tentang loteri Toto terbesar.

“Ketika itu kali pertama saya membelanjakan RM50 b bagi membeli Lucky Pick,” katanya kepada akbhar News Strait Times (NST).

Difahamkan, dia tidak memeriksa tiket itu pada malam pemenang diumumkan namun kawannya memberitahu pemenang tersebut berasal dari Pulau Pinang.

“Saya tidak memikirkan loteri itu sehinggalah tiba-tiba ia terlintas dalam fikiran untuk memeriksa tiket. Saya yakin telah menang apabila dua nombor terakhir saya sepadan dengan nombor pemenang.

“Saya bersama ahli keluarga mulai menjerit dan berlari sekitar rumah,” tambahnya.

Lelaki bertuah itu menjelaskan bahawa akan menggunakan wang hadiah sejumlah RM69,6 juta itu untuk pertubuhan kebajikan, menyelesaikan pinjaman dan seterusnya membuat pelaburan dalam hartanah.

Nilai terbesar yang pernah dimenangi sebelum ini ialah RM57 juta dalam lotero Supreme Toto 6/58 pada tahun 2012.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram