Beberapa hari lalu, tular di media sosial sebuah video yang mendakwa ayam segar yang dijual oleh rangkaian pasaraya terkemuka, Tesco tidak halal kerana tidak disembelih.

Seorang lelaki dikatakan membeli beberapa ekor ayam di pasaraya terkejut apabila mendapati ayam dibelinya tidak disembelih. “Jual ayam tak sembelih, main tarik putus kepala. Ada orang sembelih ayam ikut tengkuk ke?” ujarnya.

BACA: Nasi Kerabu Ayam Madu Anak Malaysia Laris Di Scotland

Video tersebut mendapat perhatian netizen dimana rata-rata mereka mengecam pasaraya tersebut kerana didakwa tidak mematuhi sijil halal yang sah dikeluarkan daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

AsalamualaikomHt2 bli aym ye wahai umat islamKita ni dh mkn aym yg Xd smbelih dgn btolMereka men cabot je kpla aym 2Krang ajar btol laDorg ibgat yg mkn aym 2 c kape2 laknat je kebabi

Posted by Maksu Siti on Khamis, 13 Disember 2018

Susulan itu, dalam satu kenyataan menerusi Facebook, pihak pengurusan Tesco tampil memberikan penjelasan berkenaan isu tersebut serta menafikan dakwaan yang tersebar di media sosial itu.

”Kami ingin menjelaskan bahawa di Tesco, kami sentiasa mematuhi segala kawalan kualiti dan standard produk yang amat ketat dan kami memandang serius dakwaan ini.

”Bagi memastikan produk yang dijual kepada pelanggan adalah halal, mematuhi undang-undang, selamat dimakan dan berkualiti, semua rumah sembelihan yang membekalkan ayam segar dan produk ayam kepada Tesco akan melalui proses pemeriksaan dan pengesahan berdasarkan Piawaian Tesco (Tesco Standard),” kata kenyataan itu.

Jelasnya,semua pembekal ayam perlu mempunyai sijil Halal yang sah dari Jakim/Jaim, selain perlu mematuhi amalan kebersihan dan amalan pengilangan baik (GMP) yang ketat.

Selain itu, pihaknya turut menyatakan, audit dalaman merangkumi aktiviti pemantauan dijalankan di rumah sembelihan untuk memastikan keseluruhan proses penyembelihan, pemprosesan, penyimpanan dan penghantaran adalah mengikuti piawaian yang telah ditetapkan.

Dalam kenyataan itu lagi, sekiranya pelanggan ingin mendapatkan maklumat lanjut berkenaan isu ini boleh hubungi talian khidmat pelanggan di 1300 13 1313.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Datang Hameediyah Kota Damansara Memang Kena Beratur? 😱