Bagi umat Islam kedatangan bulan Ramadan sangat dinanti dan disambut dengan meriah. Namun berbeza bagi mereka yang tinggal di negara yang minoritinya Muslim.

Bagi umat Islam yang tinggal di negara minoriti, sukar bagi mereka untuk bebas menjalani ibadah puasa.

BACA: 5 Punca Badan Makin Gemuk Ketika Bulan Ramadan

Ada beberapa negara sebelum ini pernah melarang untuk berpuasa dan akan menghukum umat Islam yang cuba berpuasa. Kami senaraikan 4 negara yang sebelum ini melarang penduduk Islam berpuasa di bulan Ramadan.

1. Tiongkok, China

Penduduk suku Uighur di Xinjiang, Tiongkok, merupakan pemeluk Islam terbesar di Tiongkok. Sebelum ini, pemerintah di Xinjiang pernah melaksanakan undang-undang dimana umat Islam dilarang menjalankan ibadah puasa. Mereka diancam dan akan hukuman jika didapati berpuasa.

2. India

Pemerintah India tidak melarang warganya beragama Islam untuk berpuasa. Namun tolenransi antara umat Islam disana sangat berbeza sehingga banyak menimbulkan pergaduhan.

Pada tahun 2014, seorang anggota parlimen memaksa seorang pekerja restoran yang sedang berpuasa untuk memakan roti pada siang hari.

3. London

Satu ketika dahulu, London adalah negara anti-Islam. Lama-kelamaan negara tersebut mula terbuka menerima Islam. Namun ada beberapa wilayah disana masih lagi tidak menerima agama Islam.

Beberapa tahun lalu, beberapa sekolah dasar di London memperkenalkan peraturan dan larangan menjalankan ibadah puasa bagi setiap siswa yang beragama Islam. Ibu bapa Muslim juga diberikan surat untuk melarang anak mereka berpuasa. Alasannya karana ibadah puasa dianggap mengganggu kegiatan belajar.

4. Myanmar

Warga muslim di Myanmar, terutama dari etnik Rohingya, dilayan dengan teruk sekali. Kerajaan Myanmar mengancam akan menangkap umat Islam yang menjalani ibadah termasuk juga ibadah puasa.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Jangan Tengok Video Gomo Sup Air Asam Masa Lapar!