Boleh dikatakan fake braces atau pendakap gigi tiruan sering menjadi pilihan kerana harga yang ditawarkan murah berbanding di klinik gigi dimana harga ditawarkan mencecah ribuan ringgit meskipun tahu risikonya.

Terbaru, Pengarah Kanan (Kesihatan Pergigian) Kementerian Kesihatan Malaysia Dr Doreyat Jemun berkata perkhidmatan pendakap gigi tiruan boleh terdedah kepada jangkitan pelbagai jenis penyakit berjangkit termasuk HIV.

BACA: Wanita Guna Pencungkil Gigi Halang Budak Tertidur Ditangannya

Lebih mengejutkan, beliau berkata jumlah pengguna pendakap gigi tiruan yang datang ke Klinik Kesihatan Pergigian Awan (KKPA) di seluruh negara semakin meningkat.

“Kedatangan pesakit itu kerana mereka mengalami pelbagai implikasi daripada kesan penggunaan pendakap gigi tiruan yang semakin menjadi ‘trend’ terkini.

“Perkara ini membimbangkan apabila masih ramai orang awam terutama remaja yang menggunakan perkhidmatan haram itu kerana murah dan mudah sedangkan mereka berdepan dengan pelbagai risiko.

“Perkhidmatan haram ditawarkan itu dijalankan tanpa mengikut prosedur yang sepatutnya dan paling merisaukan kerana kebarangkalian pengguna untuk dijangkiti virus dan kuman sangat tinggi,” katanya.

Dalam pada itu, pihaknya berharap orang ramai sedar tentang bahaya penggunaan pendakap gigi tiruan dan mendapatkan perkhidmatan pemasangan pendakap gigi dari pihak yang bertauliah.

Ujarnya lagi, banyak kes akibat penggunaan pendakap gigi tiruan direkodkan antaranya gigi menjadi semakin jongang dan ada kes semua gigi tertanggal.

ARTIKEL BERKAITAN:
Nak Sedut Pearl, Tapi Tersedut Anak Cicak
Ketagih Minum Coke 40 Tin Sehari

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Restoran Di Shah Alam Ini Sentiasa Penuh, Apa Rahsianya! 😱