Belum lagi tiba sambutan Aidilfitri, satu tan longgokan sampah dikutip sepanjang 78 kilometer Lebuh Raya Lipis ke Gua Musang oleh Jabatan Amal Malaysia Negeri Kelantan dan Kuala Lipis, Pahang.

Operasi khas tersebut dijalankan berikutan berita viral di media sosial mengenai sisa-sisa makanan yang ditinggalkan pengguna jalan raya ketika berbuka dan sahur baru-baru ini ketika dalam perjalanan pulang ke kampung.

BACA: Hidup Miskin, Ramai Makan Daging Tong Sampah

Antara sampah sarap yang ditinggalkan pengguna lebuh raya adalah bekas makanan segera, bekas polistrin, lampin pakai buang, tin minuman dan lain-lain.

Anggaran sampah-sarap yang dikutip hampir enam jam itu mencecah satu tan. Longgokan sampah kemudian akan dilupuskan di susur keluar Chegar Perah.

Pengarahnya, Nik Asmawi Nik Abdullah turut menasihatkan orang ramai agar menjaga kebersihan jalan raya terutamnya di musim perayaan ini.

“Kalau orang tuduh rakyat Kelantan pengotor, kita juga yang marah . Tapi sebenarnya ramai lagi rakyat Kelantan yang bukan sifatnya begitu sebagaimana anggota amal kita tunjukkan,” ujarnya.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Macam Tak Percaya Ada Mall Murah Macam Ni!