Tidur secukupnya sangat penting dan masa untuk seseorang itu tidur adalah di antara 7 hingga 8 jam bergantung pada individu tersebut. Dalam pada itu ramai yang tidak tahu power nap pada waktu siang sangat penting.

Power nap adalah tidur sebentar pada waktu siang untuk mengembalikan tenaga. Waktu terbaik untuk power nap adalah waktu tengahari. Power nap banyak diamalkan di Jepun kerana pekerja yang tidur sekejap dianggap seorang yang berdedikasi.

BACA: Sekolah Lain Sujud Syukur, Pelajar SPM Biadap Buat Pesta Tengah Jalan Di Melaka

Bagi mengelakkan pelajar mengantuk dalam kelas, Sekolah Menengah Kebangsaan Julau No.2 di Sarawak ini mewajibkan para pelajarnya untuk tidur sebentar selama sepuluh minit bagi merehatkan tubuh badan sebelum memulakan pelajaran seterusnya.

Seperti yang dikongsikan di Facebook sekolah terbabit, jam 11.25 pagi sehingga pukul 11.35 pagi adalah waktu yang diwajibkan oleh pihak sekolah untuk pelajarnya tidur.

Pukul 11.25 a.m – 11.35 a.m merupakan waktu senyap sekolah dan pelajar diwajibkan untuk tidur selama 10minit….

Posted by SMK Julau No. 2 on Isnin, 6 Januari 2020

Perkongsian tersebut mendapat perhatian netizen yang menyokong tindakan sekolah itu kerana ianya juga merupakan amalan Nabi Muhammad. Dalam pada itu, ramai yang bersetuju pelajar perlu diberikan rehat sebentar kerana pada waktu tersebut.

Malah, ramai yang berharap ianya dapat dilaksanakan di semua sekolah seluruh Malaysia kerana pendidikan negara maju seperti Jepun mengamalkan power nap untuk pelajar mereka.

ARTIKEL BERKAITAN:
Rakyat Malaysia Dilarang Kahwin Di Mekah
Ini Sebab Pasangan Ini Nikah Di Hospital

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Datang Hameediyah Kota Damansara Memang Kena Beratur? 😱