Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) memberi amaran agar tidak memuat naik, menyebar mahupun berkongsi sebarang kandungan yang berunsur jelik dan lucah di internet.

SKMM dalam satu kanyataan hari ini memberitahu, perkara itu selari dengan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dimana pihak yang melanggar undang-undang itu boleh penjara selama setahun, denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali.

BACA: ‘Ustaz’ Pedofilia Dihukum Penjara 15 Bulan

“Pihak MCMC akan menyiasat kes-kes penyebaran kandungan berunsur jelik dan lucah serta akan menyekat laman-laman sesawang yang didapati menyebarkan kandungan berkenaan.

“Kerjasama dengan pihak pengendali platform seperti Facebook turut diambil untuk memastikan kandungan lucah tersebut tidak tular,” jelas kenyataan itu.

Kenyataan Media: MCMC Ambil Tindakan Ke Atas Pihak Yang Sebar Kandungan Berunsur Lucah Di Internet#MCMC#SKMM#AKM1998#klikdenganbijak

Posted by Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia on Rabu, 12 Jun 2019

SKMM turut memberitahu pihaknya akan mengambil langkah-langkah yang sewajarnya dalam memantau penyebaran kandungan-kandungan yang menyalahi peruntukan undang-undang negara.

Pihaknya juga tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang tegas dan membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Puas Hati Pekena Kambing Bakar Kat Setapak Ni 😱