Selain ayam, daging merupakan salah satu sajian makanan yang menjadi pilihan ramai walaupun harganya sedikit mahal. Namun ia tidak menghalang orang ramai untuk menikmatinya terutama ketika musim perayaan di Malaysia.

Buat peminat daging, pasti anda tahu setiap daging mempunyai rasa dan keenakan yang tersendiri. Bercakap tentang daging, rata-rata akan mengaitkan dengan daging lembu atau kambing.

BACA: Beli Kebab Daging Di Bazar Ramadan Tapi Tak Ada Daging

Namun, kini semakin ramai orang mula prihatin terhadap pengeluaran daging konvensional dan mengenai kebajikan haiwan tersebut.

Berikutan itu, kebanyakan daging akan yang akan dmakan pada tahun 2040 tidak akan datang dari haiwan seperti lembu dan kambing yang disembelih.

Difahamkan 60 peratus sumber makanan ini akan digantikan dengan produk yang berasaskan tumbuhan yang kelihatan mirip dan mempunyai rasa seakan-akan daging.

Untuk pengetahuan anda, industri daging konvensional melibatkan hampir berbilion-bilion haiwan yang diproses bagi mendapatkan daging dalam masa setahun.

Justeru itu, orang ramai sudah mula prihatin terhadap perkara ini dan menganggap ternakan seperti itu tidak perlu dilakukan secara besar-besaran.

Pada 2040, dianggarkan 35% daripada semua daging akan dibiakkan dan 25% akan menggantikan vegan.

Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook dan Instagram

Pening Kepala Pekena Butter Beer?